dinsdag 6 september 2011

Opletten voor domeinnaamfraude !

Domeinnaamfraude is niet nieuw. Er bestaan heel wat dubieuze bedrijven die er bedenkelijke strategiën op na houden om een domeinnaam en domeinnaam gerelateerde diensten aan te bieden.

Deze week kreeg ik een e-mail met de titel "Notice of expiring domain". Omdat de domeinnaam pas recent is geregistreerd en de e-mail onvolledige informatie toont, ging er een belletje rinkelen : ik word belaagd door een fraudeur.

Dit is de inhoud van de email (afbeelding onderaan) :


NOTICE OF EXPIRING DOMAIN

Dear , 

This solicitation is to inform you that it's time to send in your registration for CLOUDGIDS.COM. DRS is a search engine ranking and submission service organization.

Failure to complete your search engine registration by Sep 19, 2011 may result in the cancellation of this offer (making it difficult for your customers to locate you using search engines on the web).

Your registration includes search engine submission for CLOUDGIDS.COM for 1 year. You are under no obligation to pay the amount stated above unless you accept this offer by Sep 19, 2011. This notice is not an invoice. It is a courtesy reminder to register CLOUDGIDS.COM for search engine listing so that your customers can locate you on the web.

De e-mail linkt door naar een domein "registranotic.com" met IP-adres 216.83.33.9 dat gehost wordt door "Hurrican Electric - internet services". De server is in handen van "iGlobal Merchant Services", dat berucht is voor fraude met domeinnamen.


Tips om niet in handen te vallen van fraudeurs :
  • Registreer domeinnamen via een lokale registrar die kan je makkelijk bellen.
  • Als je een e-mail krijgt voor de verlenging van een domeinnaam, controleer dan eerst de factuur van de originele registratie. Als de periode of de prijs afwijken van het voorstel in de e-mail, dan is de kans groot dat het om fraude gaat.
  • Als het bericht in het Engels is, verkeerde of onvolledige informatie bevat of de prijzen in dollar, dan moet er een lichtje gaan branden dat het om fraude gaat.
  • Tijp een stukje tekst uit de e-mail in Google. De kans is groot dat je meerdere blogposts en berichten terugvindt over fraude of dubieuze praktijken.
  • Reageer NOOIT op dergelijke berichten en klik niet op de links in de e-mail. Direct in de prullemand. Blokkeer de afzender als spammer.
  • Als je twijfelt, kan kan je best contact opnemen met het bedrijf waarmee je samenwerkt voor domeinnaam registraties.


Geen opmerkingen:

Een reactie posten