woensdag 28 september 2011

Wat is een SRV-record ?

Een SRV-record is een type van nameserver record in het DNS systeem. Het is relatief nieuw en wordt gebruik voor het opzetten van diensten zoals Voice-over-IP of LDAP.

Het SRV record identificeert de host(s) die een specifieke dienst ondersteunen. Het SRV record is een generiek record dat dient om gelijk welke dienst te identificeren. Het SRV record laat toe om controle te hebben over prioritisatie en gebruik. Het wordt oa. gebruikt voor OpenLDAP, ActiveDirectory en meer en meer ook voor VoIP systemen. Het SRV-record is gedefinieerd in RFC 2782.

De werking van een SRV is dat voor een domeinnaam (bijv uwdomeinnaam.be) en een dienst (bijv een webdienst, http, sip) dat er via een DNS opvraging kan worden gedaan over welke server (hostnaam) er die dienst levert voor dat domein. Dit is analoog aan de werking van een MX-record. Die Target-hostnaam mag binnen of buiten het domein liggen.

Een SRV-record heeft de volgende notatie :

_Service._Protocol.Owner TTL Class SRV Priority Weight Port Target


Voorbeeld :

_sip._tcp.uwdomeinnaam.be 86400 IN SRV 10 5 5060 voipserver.uwdomeinnaam.be.


Hierbij zal voor de domeinnaam "uwdomeinnaam.be" aangeduid worden dat de sip-dienst geleverd wordt door de server "voipserver.uwdomeinnaam.be" en dat deze actief is op poort 5060 met een gewicht van 5 en een prioriteit van 10.

Bij een SRV-record moeten de volgende velden ingevuld zijn :
  • Service : De symbolische naam van de dienst
  • Protocol : Het protocol van de dienst, over het algemeen is dit TCP of UDP
  • Owner : De eigenaar (hostnaam binnen dit domein) waarvoor dit record gedefinieerd wordt.
  • TTL: Time To Live, de tijd dat het record in de cache van de nameserver wordt gehouden.
  • Priority : Prioriteit voor dit record (0 tot 65535). Het laagtste nummer geeft de hoogste prioriteit aan.
  • Weight : Als u meerdere diensten gebruikt met dezelfde prioriteit, dan kan je een gewicht (weight) meergeven (0 tot 65535). 0 duid aan dat er geen gewicht moet gebruikt worden. Als het gewicht 1 of hoger is, dan wordt het record met het hoogste nummer het meest afgeleverd, relatief aan de hoogte van het gewicht. Dit is nuttig voor loadbalancing.
  • Port : Poortnummer die aan de dienst is toegekend.
  • Target : Hostnaam die de dienst levert. De hostnaam moet niet in hetzelfde domein zitten, maar moet wel een fully qualified domain name (FQDN) zijn.

Het is een goed idee om, net als bij MX-records, meerdere SRV-records aan te maken voor één dienst. Daarbij kan er voor éénzelfde dienst naar verschillende servers verwezen worden, maar met een verschillende prioriteit. Op die manier wordt een hogere beschikbaarheid van de dienst mogelijk. Dit is cruciaal voor VoIP-systemen en bedrijfskritische systemen.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten