zaterdag 22 oktober 2011

Strategie : Zo start je bedrijf op het internet

In België heeft ruim 70% van de bevolking toegang tot het internet. Zaken doen via het internet stijgt jaarlijks met ruim 20%. Nu al gaat ongeveer 10% van alle verkopen via het online medium.

Bovendien blijkt uit studies dat KMO’s die het internet inzetten als verkoops-, communicatie- , en marketingmedium sneller groeien en succesvoller zijn. Dat komt omdat ze klanten beter weten te bereiken en efficiënter met hen communiceren dan collega’s die niet op het internet aanwezig zijn.
In dit artikel leert u hoe u in 10 stappen uw bedrijf klaar maakt voor de eerste stappen op het internet.

1. Registreer uw eigen domeinnaam


Ruim 50% van KMO’s en zelfstandigen heeft zijn eigen domeinnaam nog niet geclaimd. Nochtans is een eigen domeinnaam de eerste stap naar een eigen plekje op het internet.
Een eigen domeinnaam registreren is eenvoudig, neemt slechts enkele minuten in beslag en kost ongeveer 25 euro per jaar. Een domeinnaam is het adres voor een website en de basis voor e-mailadressen.

  • Lees meer over het kiezen van een eigen domeinnaam.


  • 2. Zet mailboxen op met een gepersonaliseerde adressen


    De eerste indruk bij uw klanten maakt u met uw e-mailadres. Een e-mailadres op basis van uw eigen domeinnaam oogt niet alleen professioneler dan een hotmail-adres of telenet-adres, bovendien kan je kiezen uit een heel gamma van beschikbare mailsystemen, zoals Microsoft Exchange, die een efficiëntere samenwerking met collega’s en klanten toelaten.

  • Hoe kies je een hosted exchange provider ?

  • Productiever werken in Outlook 2010


  • 3. Zet een professioneel-ogende website op



    Een website is een goedkope en efficiënte manier om uw producten en diensten onder de aandacht te brengen en te verkopen. Er zijn echter op het internet miljoenen websites te vinden. Om de aandacht van uw (potentiële) klanten te krijgen, moet uw website goed opgebouwd zijn, de juiste kleuren gebruiken, de indeling overzichtelijk zijn en de goede inhoud hebben.

    4. Promoot uw website


    Net zoals u een brochure bij uw klanten moet krijgen, moet uw website ook onder de aandacht van uw klanten gebracht worden. Hiervoor kan u alle communicatie inschakelen : zet het website adres op uw visitekaartjes, briefpapier, in de handtekening van e-mails... Hoe beter uw klanten u kunnen vinden op het internet, hoe groter hun betrokkenheid bij uw bedrijf.
    Naast eigen communicatie, kan u ook adverteren via tradionele media, op het internet of via zoekmachines.

    5. Zet social media in om met uw klanten te communiceren


    Ga met je bedrijf waar potentiele klanten zich bevinden. Sociale media sites zoals twitter, facebook, google+ en linkedin bereiken dagelijks honderden miljoenen bezoekers. Via social media kan je een conversatie opbouwen met je klanten, zodat er over je merk of bedrijf wordt gepraat.Een klant wordt zo ambassadeur voor je bedrijf. Wat een klant over jou schrijft klinkt veel geloofwaardiger, dan wanneer je zelf een lofzang over de eigen diensten afsteekt.

    6. Zorg voor goede inhoud op uw website


    Een website is meer dan een online brochure. Met actuele en waardevolle inhoud over uw activiteiten, uw bedrijf en innovaties binnen uw vakgebied komen bezoekers steeds terug. Bovendien bouwt u zo aan uw reputatie als expert en adviseur. Dat wekt vertrouwen.
    Goede, unieke inhoud op uw website levert nog een ander belangrijk voordeel : klanten linken naar uw website en zoekmachines gaan uw website beter waarderen. Dit brengt nog meer bezoekers aan.

  • De zin van zoekmachine optimalisatie


  • 7. Zet uw bezoekers aan tot actie


    Informatie alleen is uiteraard niet voldoende. Maak duidelijk op uw website wat u verwacht van uw bezoekers. Wil u verkopen op uw website ? Moeten bezoekers u contacteren voor meer informatie ? U behaalt enkel uw doelstellingen als u uw bezoekers dat duidelijk maakt en hen aanzet tot actie.

    8. Hou uw bezoekers vast


    Alleen als je weet wie je website gebruikers zijn, kan je ervoor zorgen dat het initiatief aan uw kant blijft. Dat kan je door door bezoekers te laten inschrijven voor een nieuwsbrief, een promotie of waardevolle content. Met de verkregen contactgegevens kan je een nieuwsbrief versturen of de klant contacteren. Schrik uw potentiele klanten echter niet af door te veel te sturen of door onaangepaste en onpersoonlijke inhoud. 6 keer per jaar is een ideale frequentie.

    9. Meet en stuur bij


    Werk de inhoud van uw website continue bij. Door te meten welke pagina’s meest bekeken worden, kan u te weten komen waarin uw bezoekers en uw doelgroep geïntresseerd zijn.
    Andere nuttige informatie is waar uw bezoekers afhaken, van waar ze komen en hoe frequent ze uw site bezoeken. Met die parameters kan u inschatten of uw website zijn doel bereikt.
    Een veel gebruikte en gratis toepassing is Google Analytics, die eenvoudig in een website is in te bouwen.

    10. Ga ten rade bij een professional


    Met de hierboven beschreven tips komt u al een heel eind ver. Het kan echter een goed idee zijn om een webdesigner, een marketeer of een IT specialist te consulteren. Vaak levert dit een frisse kijk of nieuwe inzichten op die uw website en uw diensten onderscheiden van de massa. Kleine aanpassingen maken soms een wereld van verschil !

  • Vindt een internet professional via Feweb, de federatie van webbedrijven.


  • maandag 17 oktober 2011

    Verisign verhoogt de prijs van .com domeinnamen

    Het lijkt een jaarlijkse gewoonte te worden : in januari verhoogt Verisign de prijzen voor .com domeinnamen.

    Verisign is een commerciële organisatie die de .com en .net registraties uitbaat, in opdracht van ICANN. Recent nog kon Verisign zijn contract met ICANN verlengen voor een periode van 3 jaar. In dat contract staat dat Verisign de prijzen met maximaal 10% per jaar mag doen stijgen. En dat doet het ook. Vanaf 15 januari 2012 zal de prijs voor een .com domeinnaam stijgen van 7.34 USD naar 7.85 USD, een stijging met 51 cent. Ook de prijs van een .net domeinnaam stijgt van 4.65 USD naar 5.11 USD, een stijging met 46 cent.

    Hierbij moet je nog een kost van 18 cent bijtellen voor ICANN.

    Verisign noemt de prijsstijging nodig om de kosten van de infrastructuur te blijven betalen. Zo is het aantal DNS opvragingen de laatste 5 jaar verdubbeld naar meer dan 50 miljard opvragingen per dag. Het claimt een operationele beschikbaarheid van 100%.

    Er zijn actueel iets minder dan 100 miljoen .com domeinnamen actief. Iedere dag komen er gemiddeld 60000 nieuwe .com domeinnamen bij.

    woensdag 12 oktober 2011

    Dexia registreert defensief toxia.be

    In financiële blogs werd Dexia de afgelopen week het koosnaampje "Toxia" toebedeeld. Dexia kwam prompt in actie en registreerde de domeinnaam toxia.be.

    Voor wie de laatste weken van de aardbol weg was : Dexia bevindt zich in het midden van een financiële storm waarbij de bank bijna kopje onder ging door een portefeuille van toxische obligaties en kredieten. Het reddingsplan van de Dexia groep bestaat erin dat de gezonde delen afgesplitst worden van de slechte kredieten. Het deel van de toxische kredieten werd in een financiële blog als "Toxia" gedoopt.

    Bij Dexia waren ze alvast bij de pinken. De domeinnaam toxia.be werd geregistreerd door Dexia Bank België geregistreerd op 10 oktober 2010. Als een pure defensieve maatregel, lieten ze weten bij Dexia.

    Defensieve registratie van domeinnamen wordt populairder. Het idee is dat merknamen en alle mogelijke afgeleiden worden geregistreerd. Hiermee wordt voorkomen dat traffiek afgeleid wordt naar websites die misbruik maken van de merknaambekendheid die zorgvuldig is opgebouwd. Het is makkelijker en efficiënter om te voorkomen dan de domeinnaam terug te claimen via een ADR procedure.

    donderdag 6 oktober 2011

    .fr domeinnamen registreren wordt eenvoudiger

    AFNIC, de beheerder voor de .fr domeinnamen heeft aangekondigd dat vanaf 6 december er soepeler regels voor het registreren van een .fr domeinnaam worden ingevoerd. Zo is het vandaag nog nodig om een adres in Frankrijk of een geregistreerde merknaam te hebben. Dit wordt vanaf 6 december dus eenvoudiger. Zo kan vanaf 6 december iedereen met een adres in de Europese Unie een .fr domeinnaam registreren.

    De nieuwe regels zullen niet alleen voor .fr domeinnamen gelden, maar ook voor de andere TLD's die AFNIC beheerd :
    • .re: De extensie voor La Réunion.
    • .yt: De extensie voor Mayotte.
    • .pm: De extensie voor Saint Pierre and Miquelon.
    • .wf: Wallis and Futuna.
    • .tf: French Southern and Antarctic Lands.

    zaterdag 1 oktober 2011

    GoDaddy bereikt 50 miljoen domeinnamen

    GoDaddy bereikte afgelopen weekend de mijlpaal van 50 miljoen domeinnamen. Dit maakt GoDaddy met voorsprong de grootste registrar ter wereld.

    De vijftig miljoenste domeinnaam is dbakit.com en werd geregisteerd door een klant uit India. GoDaddy deed er anderhalf jaar over om van 40 miljoen naar 50 miljoen domeinnamen te gaan. En de groei is niet te stoppen : gemiddeld iedere seconde registreert GoDaddy een nieuwe domeinnaam. Het Amerikaanse bedrijf is met grote voorspong de grootste domeinnaam registrar. De tweede, enom, volgt met "slechts" 12 miljoen domeinnamen. GoDaddy registreert ongeveer 40% van de nieuwe domeinnamen wereldwijd.

    Het internet telt ongeveer 250 miljoen domeinnamen. Zelfs in de Verenigde Staten, en ook in België, heeft ongeveer 40% van de kmo's nog steeds geen eigen domeinnaam. Een domeinnaam is de naam voor een website, de basis voor een eigen e-mailadres en de een e-commercewinkel. Sommigen noemen domeinnamen het vastgoed van de 21ste eeuw.

    Het succes van GoDaddy vertaalt zich ook in geld. In juli werd GoDaddy verkocht voor 2 miljard dollar aan een investeringsfonds. Bij ons is GoDaddy vooral bekend vanwege zijn gewaagde reclamefilmpjes die tijdens de finale van de superbowl worden uitgezonden. De filmpjes werden meermaals geweigderd door Amerikaanse TV-zenders wegens te sexy. En wie zegt dat domeinnamen saai zijn ?