woensdag 9 november 2011

EurID bouwt nameserver software

EURid, de beheerder van het Europese top level domein .eu, legt de laatste hand aan een open source alternatief voor BIND, de meest gebruikte nameserver-software in de wereld. Dat schrijft Datanews.

Nameservers of DNS servers zorgen voor de goede werking van een domeinnaam. Ze "vertalen" een domeinnaam naar een IP-adres waarop een website of toepassing staat. Ze spelen een essentiële rol in de werking van het internet. Momenteel wordt wereldwijd massaal gebruik gemaakt van BIND (Berkeley Internet Name Daemon), origineel ontwikkeld aan de Universiteit van California, Berkely, in het begin van de jaren 80.

“In essentie is de keuze voor nameserver-software beperkt tot twee platformen”, zegt cto van EURid Peter Janssen. “BIND is de referentie, en daarnaast heb je nog het Nederlandse NSD (Name Server Daemon)." NSD draait op 3 van de 18 root nameservers en enkele top level domeinen. Defacto draait zowat all de rest op BIND. Dat is potentieel een gevaarlijke situatie omdat een software probleem ertoe kan leiden dat hele internet kan plat gelegd worden.

"Met ‘Yadifa’ (‘Yet another DNS implementation for all’) willen we nu een derde pakket in de markt zetten.”, vervolgt de cto van EurID. “Uit veiligheidsoverwegingen is het beter om te diversifiëren in dns-software”, zegt Janssen. “Als je niet wil dat al je nameservers dienst weigeren bij problemen, rol je beter verschillende implementaties uit.”

“BIND en NSD zijn ook niet erg actueel meer”, vervolgt de cto. “Als ze te veel zones moeten draaien, worden ze erg traag. En wanneer je een zone wil toevoegen of weghalen, moet heel de nameserver even offline. Met Yadifa kan je herconfigureren zonder dat de server onderuit gaat. Dat is veel dynamischer.” Momenteel zit Yadifa nog in de ‘pre-1.0’ fase, maar tegen februari zou de software officieel in de markt gezet worden als open source pakket. “Iedereen die dat wenst, zal Yadifa kunnen gebruiken. Als tegenprestatie gaan we er van uit dat de community ons helpt bij de stabiliteit en de veiligheid van het platform.”

zaterdag 22 oktober 2011

Strategie : Zo start je bedrijf op het internet

In België heeft ruim 70% van de bevolking toegang tot het internet. Zaken doen via het internet stijgt jaarlijks met ruim 20%. Nu al gaat ongeveer 10% van alle verkopen via het online medium.

Bovendien blijkt uit studies dat KMO’s die het internet inzetten als verkoops-, communicatie- , en marketingmedium sneller groeien en succesvoller zijn. Dat komt omdat ze klanten beter weten te bereiken en efficiënter met hen communiceren dan collega’s die niet op het internet aanwezig zijn.
In dit artikel leert u hoe u in 10 stappen uw bedrijf klaar maakt voor de eerste stappen op het internet.

1. Registreer uw eigen domeinnaam


Ruim 50% van KMO’s en zelfstandigen heeft zijn eigen domeinnaam nog niet geclaimd. Nochtans is een eigen domeinnaam de eerste stap naar een eigen plekje op het internet.
Een eigen domeinnaam registreren is eenvoudig, neemt slechts enkele minuten in beslag en kost ongeveer 25 euro per jaar. Een domeinnaam is het adres voor een website en de basis voor e-mailadressen.

  • Lees meer over het kiezen van een eigen domeinnaam.


  • 2. Zet mailboxen op met een gepersonaliseerde adressen


    De eerste indruk bij uw klanten maakt u met uw e-mailadres. Een e-mailadres op basis van uw eigen domeinnaam oogt niet alleen professioneler dan een hotmail-adres of telenet-adres, bovendien kan je kiezen uit een heel gamma van beschikbare mailsystemen, zoals Microsoft Exchange, die een efficiëntere samenwerking met collega’s en klanten toelaten.

  • Hoe kies je een hosted exchange provider ?

  • Productiever werken in Outlook 2010


  • 3. Zet een professioneel-ogende website op



    Een website is een goedkope en efficiënte manier om uw producten en diensten onder de aandacht te brengen en te verkopen. Er zijn echter op het internet miljoenen websites te vinden. Om de aandacht van uw (potentiële) klanten te krijgen, moet uw website goed opgebouwd zijn, de juiste kleuren gebruiken, de indeling overzichtelijk zijn en de goede inhoud hebben.

    4. Promoot uw website


    Net zoals u een brochure bij uw klanten moet krijgen, moet uw website ook onder de aandacht van uw klanten gebracht worden. Hiervoor kan u alle communicatie inschakelen : zet het website adres op uw visitekaartjes, briefpapier, in de handtekening van e-mails... Hoe beter uw klanten u kunnen vinden op het internet, hoe groter hun betrokkenheid bij uw bedrijf.
    Naast eigen communicatie, kan u ook adverteren via tradionele media, op het internet of via zoekmachines.

    5. Zet social media in om met uw klanten te communiceren


    Ga met je bedrijf waar potentiele klanten zich bevinden. Sociale media sites zoals twitter, facebook, google+ en linkedin bereiken dagelijks honderden miljoenen bezoekers. Via social media kan je een conversatie opbouwen met je klanten, zodat er over je merk of bedrijf wordt gepraat.Een klant wordt zo ambassadeur voor je bedrijf. Wat een klant over jou schrijft klinkt veel geloofwaardiger, dan wanneer je zelf een lofzang over de eigen diensten afsteekt.

    6. Zorg voor goede inhoud op uw website


    Een website is meer dan een online brochure. Met actuele en waardevolle inhoud over uw activiteiten, uw bedrijf en innovaties binnen uw vakgebied komen bezoekers steeds terug. Bovendien bouwt u zo aan uw reputatie als expert en adviseur. Dat wekt vertrouwen.
    Goede, unieke inhoud op uw website levert nog een ander belangrijk voordeel : klanten linken naar uw website en zoekmachines gaan uw website beter waarderen. Dit brengt nog meer bezoekers aan.

  • De zin van zoekmachine optimalisatie


  • 7. Zet uw bezoekers aan tot actie


    Informatie alleen is uiteraard niet voldoende. Maak duidelijk op uw website wat u verwacht van uw bezoekers. Wil u verkopen op uw website ? Moeten bezoekers u contacteren voor meer informatie ? U behaalt enkel uw doelstellingen als u uw bezoekers dat duidelijk maakt en hen aanzet tot actie.

    8. Hou uw bezoekers vast


    Alleen als je weet wie je website gebruikers zijn, kan je ervoor zorgen dat het initiatief aan uw kant blijft. Dat kan je door door bezoekers te laten inschrijven voor een nieuwsbrief, een promotie of waardevolle content. Met de verkregen contactgegevens kan je een nieuwsbrief versturen of de klant contacteren. Schrik uw potentiele klanten echter niet af door te veel te sturen of door onaangepaste en onpersoonlijke inhoud. 6 keer per jaar is een ideale frequentie.

    9. Meet en stuur bij


    Werk de inhoud van uw website continue bij. Door te meten welke pagina’s meest bekeken worden, kan u te weten komen waarin uw bezoekers en uw doelgroep geïntresseerd zijn.
    Andere nuttige informatie is waar uw bezoekers afhaken, van waar ze komen en hoe frequent ze uw site bezoeken. Met die parameters kan u inschatten of uw website zijn doel bereikt.
    Een veel gebruikte en gratis toepassing is Google Analytics, die eenvoudig in een website is in te bouwen.

    10. Ga ten rade bij een professional


    Met de hierboven beschreven tips komt u al een heel eind ver. Het kan echter een goed idee zijn om een webdesigner, een marketeer of een IT specialist te consulteren. Vaak levert dit een frisse kijk of nieuwe inzichten op die uw website en uw diensten onderscheiden van de massa. Kleine aanpassingen maken soms een wereld van verschil !

  • Vindt een internet professional via Feweb, de federatie van webbedrijven.


  • maandag 17 oktober 2011

    Verisign verhoogt de prijs van .com domeinnamen

    Het lijkt een jaarlijkse gewoonte te worden : in januari verhoogt Verisign de prijzen voor .com domeinnamen.

    Verisign is een commerciële organisatie die de .com en .net registraties uitbaat, in opdracht van ICANN. Recent nog kon Verisign zijn contract met ICANN verlengen voor een periode van 3 jaar. In dat contract staat dat Verisign de prijzen met maximaal 10% per jaar mag doen stijgen. En dat doet het ook. Vanaf 15 januari 2012 zal de prijs voor een .com domeinnaam stijgen van 7.34 USD naar 7.85 USD, een stijging met 51 cent. Ook de prijs van een .net domeinnaam stijgt van 4.65 USD naar 5.11 USD, een stijging met 46 cent.

    Hierbij moet je nog een kost van 18 cent bijtellen voor ICANN.

    Verisign noemt de prijsstijging nodig om de kosten van de infrastructuur te blijven betalen. Zo is het aantal DNS opvragingen de laatste 5 jaar verdubbeld naar meer dan 50 miljard opvragingen per dag. Het claimt een operationele beschikbaarheid van 100%.

    Er zijn actueel iets minder dan 100 miljoen .com domeinnamen actief. Iedere dag komen er gemiddeld 60000 nieuwe .com domeinnamen bij.

    woensdag 12 oktober 2011

    Dexia registreert defensief toxia.be

    In financiële blogs werd Dexia de afgelopen week het koosnaampje "Toxia" toebedeeld. Dexia kwam prompt in actie en registreerde de domeinnaam toxia.be.

    Voor wie de laatste weken van de aardbol weg was : Dexia bevindt zich in het midden van een financiële storm waarbij de bank bijna kopje onder ging door een portefeuille van toxische obligaties en kredieten. Het reddingsplan van de Dexia groep bestaat erin dat de gezonde delen afgesplitst worden van de slechte kredieten. Het deel van de toxische kredieten werd in een financiële blog als "Toxia" gedoopt.

    Bij Dexia waren ze alvast bij de pinken. De domeinnaam toxia.be werd geregistreerd door Dexia Bank België geregistreerd op 10 oktober 2010. Als een pure defensieve maatregel, lieten ze weten bij Dexia.

    Defensieve registratie van domeinnamen wordt populairder. Het idee is dat merknamen en alle mogelijke afgeleiden worden geregistreerd. Hiermee wordt voorkomen dat traffiek afgeleid wordt naar websites die misbruik maken van de merknaambekendheid die zorgvuldig is opgebouwd. Het is makkelijker en efficiënter om te voorkomen dan de domeinnaam terug te claimen via een ADR procedure.

    donderdag 6 oktober 2011

    .fr domeinnamen registreren wordt eenvoudiger

    AFNIC, de beheerder voor de .fr domeinnamen heeft aangekondigd dat vanaf 6 december er soepeler regels voor het registreren van een .fr domeinnaam worden ingevoerd. Zo is het vandaag nog nodig om een adres in Frankrijk of een geregistreerde merknaam te hebben. Dit wordt vanaf 6 december dus eenvoudiger. Zo kan vanaf 6 december iedereen met een adres in de Europese Unie een .fr domeinnaam registreren.

    De nieuwe regels zullen niet alleen voor .fr domeinnamen gelden, maar ook voor de andere TLD's die AFNIC beheerd :
    • .re: De extensie voor La Réunion.
    • .yt: De extensie voor Mayotte.
    • .pm: De extensie voor Saint Pierre and Miquelon.
    • .wf: Wallis and Futuna.
    • .tf: French Southern and Antarctic Lands.

    zaterdag 1 oktober 2011

    GoDaddy bereikt 50 miljoen domeinnamen

    GoDaddy bereikte afgelopen weekend de mijlpaal van 50 miljoen domeinnamen. Dit maakt GoDaddy met voorsprong de grootste registrar ter wereld.

    De vijftig miljoenste domeinnaam is dbakit.com en werd geregisteerd door een klant uit India. GoDaddy deed er anderhalf jaar over om van 40 miljoen naar 50 miljoen domeinnamen te gaan. En de groei is niet te stoppen : gemiddeld iedere seconde registreert GoDaddy een nieuwe domeinnaam. Het Amerikaanse bedrijf is met grote voorspong de grootste domeinnaam registrar. De tweede, enom, volgt met "slechts" 12 miljoen domeinnamen. GoDaddy registreert ongeveer 40% van de nieuwe domeinnamen wereldwijd.

    Het internet telt ongeveer 250 miljoen domeinnamen. Zelfs in de Verenigde Staten, en ook in België, heeft ongeveer 40% van de kmo's nog steeds geen eigen domeinnaam. Een domeinnaam is de naam voor een website, de basis voor een eigen e-mailadres en de een e-commercewinkel. Sommigen noemen domeinnamen het vastgoed van de 21ste eeuw.

    Het succes van GoDaddy vertaalt zich ook in geld. In juli werd GoDaddy verkocht voor 2 miljard dollar aan een investeringsfonds. Bij ons is GoDaddy vooral bekend vanwege zijn gewaagde reclamefilmpjes die tijdens de finale van de superbowl worden uitgezonden. De filmpjes werden meermaals geweigderd door Amerikaanse TV-zenders wegens te sexy. En wie zegt dat domeinnamen saai zijn ?

    woensdag 28 september 2011

    Wat is een SRV-record ?

    Een SRV-record is een type van nameserver record in het DNS systeem. Het is relatief nieuw en wordt gebruik voor het opzetten van diensten zoals Voice-over-IP of LDAP.

    Het SRV record identificeert de host(s) die een specifieke dienst ondersteunen. Het SRV record is een generiek record dat dient om gelijk welke dienst te identificeren. Het SRV record laat toe om controle te hebben over prioritisatie en gebruik. Het wordt oa. gebruikt voor OpenLDAP, ActiveDirectory en meer en meer ook voor VoIP systemen. Het SRV-record is gedefinieerd in RFC 2782.

    De werking van een SRV is dat voor een domeinnaam (bijv uwdomeinnaam.be) en een dienst (bijv een webdienst, http, sip) dat er via een DNS opvraging kan worden gedaan over welke server (hostnaam) er die dienst levert voor dat domein. Dit is analoog aan de werking van een MX-record. Die Target-hostnaam mag binnen of buiten het domein liggen.

    Een SRV-record heeft de volgende notatie :

    _Service._Protocol.Owner TTL Class SRV Priority Weight Port Target


    Voorbeeld :

    _sip._tcp.uwdomeinnaam.be 86400 IN SRV 10 5 5060 voipserver.uwdomeinnaam.be.


    Hierbij zal voor de domeinnaam "uwdomeinnaam.be" aangeduid worden dat de sip-dienst geleverd wordt door de server "voipserver.uwdomeinnaam.be" en dat deze actief is op poort 5060 met een gewicht van 5 en een prioriteit van 10.

    Bij een SRV-record moeten de volgende velden ingevuld zijn :
    • Service : De symbolische naam van de dienst
    • Protocol : Het protocol van de dienst, over het algemeen is dit TCP of UDP
    • Owner : De eigenaar (hostnaam binnen dit domein) waarvoor dit record gedefinieerd wordt.
    • TTL: Time To Live, de tijd dat het record in de cache van de nameserver wordt gehouden.
    • Priority : Prioriteit voor dit record (0 tot 65535). Het laagtste nummer geeft de hoogste prioriteit aan.
    • Weight : Als u meerdere diensten gebruikt met dezelfde prioriteit, dan kan je een gewicht (weight) meergeven (0 tot 65535). 0 duid aan dat er geen gewicht moet gebruikt worden. Als het gewicht 1 of hoger is, dan wordt het record met het hoogste nummer het meest afgeleverd, relatief aan de hoogte van het gewicht. Dit is nuttig voor loadbalancing.
    • Port : Poortnummer die aan de dienst is toegekend.
    • Target : Hostnaam die de dienst levert. De hostnaam moet niet in hetzelfde domein zitten, maar moet wel een fully qualified domain name (FQDN) zijn.

    Het is een goed idee om, net als bij MX-records, meerdere SRV-records aan te maken voor één dienst. Daarbij kan er voor éénzelfde dienst naar verschillende servers verwezen worden, maar met een verschillende prioriteit. Op die manier wordt een hogere beschikbaarheid van de dienst mogelijk. Dit is cruciaal voor VoIP-systemen en bedrijfskritische systemen.

    donderdag 22 september 2011

    SEO - een goede domeinnaam is belangrijk !

    Om helemaal bovenaan in de zoekmachines te staan, kan het kleinste detail het verschil betekenen tussen een toppositie en de volgende pagina’s. Uw domeinnaam kan een belangrijke rol spelen.

    De hoogste positie in Google loont. 37% van de gebruikers klikt op het eerste zoekresultaat. Voor de 2de en 3de positie is dat al 12,5% en 9,5%. Bij zoekresultaten die op de 2de pagina staan klikt gemiddeld slechts 1,5% van de gebruikers. Een toppositie in Google is dus de moeite waard. Om die eerste positie te bereiken tellen de kleinste details. Zoals een goede domeinnaam.

    Zoekwoord in domeinnaam


    De positie in Google wordt bepaald aan de hand van meer dan 200 parameters, de ene al wat belangrijker dan de andere. Een zoekwoord in de domeinnaam weegt wel door. Bepaal wat je belangrijkste zoekwoord is waarop je wil gevonden worden. Dit kan voor heel wat sectoren een uitdaging zijn, omdat de domeinnaam al jaren geregistreerd is (bijv. huiskopen.be) . Je kan dan dit ene zoekwoord combineren met een bijkomend zoekwoord (bijv. huiskopenwaasland.be is nog wel vrij). Zorg ervoor dat je belangrijkste zoekwoord vooraan staat.

    Geen koppeltekens gebruiken


    Vaak zie je koppeltekens in domeinnamen om de woorden te scheiden. Dit is geen goed idee omdat bezoekers van je website dit verwarrend vinden. Voor dezelfde reden kan je ook best foutieve spellingen (bijv. phonetische spelling) of modieuze afkortingen (bijv. 4u) vermijden.

    Alternatieve domeinnamen


    Naast je hoofddomeinnaam, die je in al je communicatie gebruikt, kan het nuttig zijn om wel alternatieve spelwijzen, courant gemaakte typfouten, met koppeltekens, …. te registreren. Gebruik die domeinnaam niet in je communicatie en link er zelf niet naartoe. De alternatieve domeinnamen dienen enkel om verkeer van foutieve spellingen op te vangen. Die alternatieve domeinnamen mag je niet promoten. Ze mogen enkel via forwarding gekoppeld aan je website.

    Welke extensie ?


    Er wordt aangenomen dat de extensie geen invloed heeft op de positie in Google. Kijk dus vooral naar waar je doelgroep zich bevindt. Mik je op een Belgisch publiek, dan kan je best een .be domeinnaam. Mik je meer op een internationaal publiek dan kan je een .com, .biz of .info domeinnaam registreren. Kijk ook naar wat er gangbaar is binnen je sektor en registreer die extensies.

    Nog tips


    • Vergeet niet dat je een domeinnaam gebruikt voor mensen.
    • De domeinnaam moet goed te onthouden zijn.
    • Kies voor een domeinnaam die kort is en makkelijk te spellen is.
    • Gebruik je domeinnaam in al je communicatie, businesskaartjes, e-mail signatures, je twitter profiel,...


    Lees meer



    Zo kies je een geschikte domeinnaam

    Help ! Mijn domeinnaam is geregistreerd.

    dinsdag 20 september 2011

    Bedrijfsspionage met domeinnamen

    Bedrijfsspionnage hoeft niet altijd spectaculair te zijn. Simpelweg door het opzetten van dubbelganger domeinnamen kan je op relatief eenvoudige manier heel wat bedrijfsinformatie onderscheppen.

    Tot die conclussie kwamen onderzoekers Peter Kim en Garrett Gee van de Godai Group. Door eenvoudigweg domeinnamen te registreren die zeer sterk lijken op de domeinnamen van gerespecteerde bedrijven konden ze op 6 maanden tijd 120.000 e-mailberichten onderscheppen. Hiervoor moesten ze slechts 30 domeinnamen registreren. De e-mailberichten die ze konden onderscheppen bevatten zowel gebruikersnamen en wachtwoorden, informatie over medewerkers en bedrijfsgeheimen. De onderzoekers werden slechts in 1 geval ontdekt.

    Hoe werkt het ?


    Grote bedrijven gebruiken hun domeinnaam met subdomeinen voor hun lokale vestigingen. Wil je naar de Belgische vestiging van IBM een berichtje sturen dan doe je dat naar [bestemmeling]@be.ibm.com
    De onderzoekers merkten op dat er heel wat typfouten hiermee gebeuren en registreerden beibm.com (het punt ontbreekt). De e-mail die toekomst op deze domeinnamen wordt dan afgeleid naar een mailbox van de hacker. Van de 500 grootste Amerikaanse bedrijven bleken 151 bedrijven kwetsbaar te zijn voor deze vorm van hacking.
    Ook Belgische bedrijven zijn kwetsbaar. Zo gebruikt Telenet voor zijn medewerkers @staff.telenet.be-adressen. De domeinnaam stafftelenet.be is nog vrij.

    Kwetsbare domeinnamen zijn in het rood aangeduid.


    In het wild


    Ook in de praktijk blijkt deze vorm van bedrijfsspionage al gebruikt. Zo zijn minstens 15 voorbeelden gekend waar dubbelganger domeinnamen van grote Amerikaanse bedrijven zijn geregistreerd met een Chinees adres en waar de e-mail wordt afgeleid.

    Wat kan je doen ?


    Tegen deze vorm van hacking zijn eenvoudige hulpmiddelen zeer effectief :
    • Registreer dubbelganger domeinnamen preventief en laat ze naar niks verwijzen.
    • Als er al dubbelganger domeinnamen zijn geregistreerd voor je bedrijf, dan kan je via een dispuut resolutie (UDRP) de domeinnaam terug claimen.
    • Als je interne nameservers hebt, laat dan dubbelganger domeinnamen naar niks verwijzen. Heb je geen interne nameservers, dan kan je op de mailserver instellen dat mail naar dubbelganger domeinnamen niet wordt afgeleverd. Zo zal interne mail niet toekomen bij een hacker.
    • Als je vermoed dat er misbruik is, communiceer dit dan aan gebruikers. Hoe meer informatie er beschikbaar is bij gebruikers, hoe meer waakzaam ze zijn.
    • Wees alert als je vermoedt dat mails niet toekomen.

    Bron : Het originele rapport kan je hier downloaden.

    maandag 19 september 2011

    EUDid geeft 9000 domeinnamen vrij

    Op 24 oktober geeft EURid, de beheerder van de .eu domeinnaam, 9000 domeinnamen vrij die onrechtmatig geregistreerd werden door een Chinese studente.

    De bijna 9000 domeinnamen werden door de Chinese studente, Zheng, geregistreerd bij de landrush periode van de .eu domeinnamen. Ze bestudeerde de afgewezen aanvragen van bedrijven die tijdens de sunrise periode een aanvraag indienden, om ze daarna zelf te registreren. De geregistreerde domeinnamen werden later tegen grof geld te koop aangeboden. Zeker duizend bedrijven zouden enkele honderden tot duizenden euro's betaald hebben om hun domeinnaam terug te krijgen.

    De domeinnamen werden in 2006 al door EURid al geblokkeerd. Sindsdien loopt er een juridische procedure. Die is nu gewonnen door EURid op basis van de registratievoorwaarden. Daarin staat dat een domeinnaam niet de rechten van derden schenden, niet ter kwader trouw mogen geregistreerd worden en niet uit winstbejag.

    De domeinnamen worden vrijgegeven volgens de normale procedure. Ze gaan nu 40 dagen in quarantaine en zullen rond 24 oktober 2011 vrijgegeven worden. Om speculatie te vermijden, zullen de domeinnamen vrijgegeven worden verspreid over een periode van 48 uur. Hiermee moet het speculanten moeilijker gemaakt worden

    Bekijk de lijst van vrij te geven domeinnamen

    dinsdag 6 september 2011

    Opletten voor domeinnaamfraude !

    Domeinnaamfraude is niet nieuw. Er bestaan heel wat dubieuze bedrijven die er bedenkelijke strategiën op na houden om een domeinnaam en domeinnaam gerelateerde diensten aan te bieden.

    Deze week kreeg ik een e-mail met de titel "Notice of expiring domain". Omdat de domeinnaam pas recent is geregistreerd en de e-mail onvolledige informatie toont, ging er een belletje rinkelen : ik word belaagd door een fraudeur.

    Dit is de inhoud van de email (afbeelding onderaan) :


    NOTICE OF EXPIRING DOMAIN

    Dear , 

    This solicitation is to inform you that it's time to send in your registration for CLOUDGIDS.COM. DRS is a search engine ranking and submission service organization.

    Failure to complete your search engine registration by Sep 19, 2011 may result in the cancellation of this offer (making it difficult for your customers to locate you using search engines on the web).

    Your registration includes search engine submission for CLOUDGIDS.COM for 1 year. You are under no obligation to pay the amount stated above unless you accept this offer by Sep 19, 2011. This notice is not an invoice. It is a courtesy reminder to register CLOUDGIDS.COM for search engine listing so that your customers can locate you on the web.

    De e-mail linkt door naar een domein "registranotic.com" met IP-adres 216.83.33.9 dat gehost wordt door "Hurrican Electric - internet services". De server is in handen van "iGlobal Merchant Services", dat berucht is voor fraude met domeinnamen.


    Tips om niet in handen te vallen van fraudeurs :
    • Registreer domeinnamen via een lokale registrar die kan je makkelijk bellen.
    • Als je een e-mail krijgt voor de verlenging van een domeinnaam, controleer dan eerst de factuur van de originele registratie. Als de periode of de prijs afwijken van het voorstel in de e-mail, dan is de kans groot dat het om fraude gaat.
    • Als het bericht in het Engels is, verkeerde of onvolledige informatie bevat of de prijzen in dollar, dan moet er een lichtje gaan branden dat het om fraude gaat.
    • Tijp een stukje tekst uit de e-mail in Google. De kans is groot dat je meerdere blogposts en berichten terugvindt over fraude of dubieuze praktijken.
    • Reageer NOOIT op dergelijke berichten en klik niet op de links in de e-mail. Direct in de prullemand. Blokkeer de afzender als spammer.
    • Als je twijfelt, kan kan je best contact opnemen met het bedrijf waarmee je samenwerkt voor domeinnaam registraties.


    donderdag 1 september 2011

    Zo kies je de geschikte domeinnaam

    domeinnaam registeren
    Een domeinnaam is het adres van je website en de basis voor e-mailadressen. Vandaar dat de keuze van een goede domeinnaam essentieel is in je internetstrategie.



    Een goede domeinnaam kiezen is belangrijk. Je domeinnaam is het eerste wat potentiele bezoekers zien in zoekmachines, als link op andere websites of visitekaartjes. Een website bezoeker ziet je domeinnaam nog voor ze op je website zijn geweest. Een domeinnaam moet dus aanspreken. En niet alleen voor mensen. Een domeinnaam kan ook belangrijk zijn voor zoekmachines.



    Extensie



    Een domeinnaam bestaat uit twee delen : de effectieve naam en de extensie. Bij het voorbeeld kmo-en-it.be is de extensie ".be". de ".be" verwijst naar een website in België. De meeste landen en sommige geografische hebben een eigen internetextensie. Daarnaast bestaan er ook generieke extensies zoals .com. Deze verwijzen naar het gebruik. Bij .com gaat het om commerciele websites.


    Technische beperkingen



    Een domeinnaam kan tot 63 karakters tellen. Meestal kan je enkel de letters van het alfabet kiezen, aangevuld met alle cijfers en een koppelteken. Je kan geen leestekens of een ampersand gebruiken. Bij een domeinnaam wordt er geen rekening gehouden met kleine letters of hoofdletters.



    Lange of korte domeinnaam



    Een goede domeinnaam is best niet te lang en is makkelijk te onthouden. Vermijd best alles wat verwarring kan doen ontstaan in de schrijfwijze.

    Het wordt echter steeds moeilijker om een goede korte domeinnaam te registreren. Wereldwijd zijn er intussen ongeveer 200 miljoen domeinnamen geregisteerd. Ook in het .be domein zijn er meer dan 1 miljoen geregisteerd.

    Als vuistregel kan je stellen dat een domeinnaam best tussen 7 en 12 karakters telt.



    Generieke domeinnaam of merknaam



    De meeste bedrijven registreren meestal hun bedrijfsnaam als domeinnaam. Die domeinnaam doet dan dienst voor de bedrijfswebsite en voor de e-mailadressen van de medewerkers.

    Een andere mogelijkheid is een domeinnaam waarin een woord uit uw activiteit zit verweven.
    Je kan ook een nietszeggende, goedklinkende naam kiezen. Het belangrijkste nadeel is dat je die naam ook aan de wereld moet kenbaar maken.



    Domeinnaam voor zoekmachines



    Voor zoekmachine optimalisatie (SEO) hebben sleutelwoorden in een domeinnaam een zeer grote waarde. Websites die een sleutelwoord hebben in hun domeinnaam hebben zullen zeer waarschijnlijk hoog scoren als er op dat sleutelwoord geozcht wordt.



    Tips op een rijtje - doen



    • Gebruik een korte naam.

    • Gebruik een naam die makkelijk te spellen is.

    • Gebruik naam die makkelijk uit te spreken is over de telefoon.

    • Kies een domeinnaam die uniek is.

    • Gebruik echte woorden die in het woordenboek staan.

    • Gebruik de goede domeinnaam extensie, die past bij je activiteit en bij de markten waar je actief bent.

    • Kies een domeinnaam die beschikbaar is in alle gebieden en extensies waarin je actief bent.




    Tips op een rijtje - niet doen



    • Gebruik domeinnaam die sterk gelijkt op een andere domeinnaam (of verwarrend kan zijn).

    • Gebruik geen koppeltekens.

    • Gebruik geen cijfers.

    • Gebruik geen afkortingen.

    • Gebruik geen alternatieve schijfwijzen.

    • Gebruik geen "hippe" schrijfwijzen (bijv. 4u)

    • Gebruik geen overbodige, nietszeggende woorden in de domeinnaam (bijv. bvba, the, company).

    • Gebruik geen merknamen die eigendom zijn van een ander bedrijf.

    • Als je meer dan 1 woord gebruik, vermijd dan dubbele letters van de aansluitende woorden.


    Internationale domeinnamen - IDN



    Sinds vorig jaar is het bij sommige extensies mogelijk om IDN domeinnamen te registreren die Cyrillische, Arabische, Japanse en Chinese lettertekens te gebruiken. Ook wordt het hierdoor mogelijk om letters met accenten te gebruiken. De meeste moderne browsers ondersteunen intussen IDN.



    Meer dan één domeinnaam registreren ?



    Domeinnamen zijn goedkoop en makkelijk te registreren. Daarom registreren bedrijven vaak meer dan één domeinnaam. Het is immers makkelijker en goedkoper om een domeinnaam te registreren dan die achteraf terug te recuperen als die door iemand anders is geregistreerd.

    Het is dus een goed idee om huidige productnamen te registreren of domeinnamen van activiteiten waar u in de toekomst in actief zal zijn. Ook domeinnamen registreren voor alle landen waar u zaken doet is nuttig.

    maandag 4 juli 2011

    .nl-control beschermt domeinnamen

    SIDN heeft vorge week .nl-control gelanceerd waarmee domeinnamen extra beschermd worden tegen onrechtmatige transfers, wijzigingen en verwijdering.

    Domeinnamen zijn kritisch voor vele bedrijven. Ze worden gebruikt voor (e-commerce) websites en e-mail. Een al dan niet moedwillige aanpassing van een domeinnaam kan zware gevolgen hebben voor de werking van een bedrijf. Daarom lanceert SIDN, de Nederlands beheerder van .nl domeinnamen, .no-control.

    Extra bescherming


    De nieuwe dienst moet ervoor zorgen dat domeinnamen die een hoge waarde hebben extra beschermd worden. Als de functie wordt aangeschakeld, dan worden alle wijzigingen die aangevraagd worden voor een domeinnaam eerst manueel gecontroleerd door SIDN. Dit slaat op het wijzigen van de gegevens van de domeinnaam (houder, adminstratief contract, technisch contact en nameservers), transfers en verwijdering van de domeinnaam.

    Aanvraag


    De aanvraag van .nl-control gebeurd via een formulier. Dat moet ondertekend worden en voorzien van een uitreksel van de kamer van koophandel (minder dan een maand out). SISN controleert de inschrijving telefonisch voor ze effectief te activeren. De opheffing van .nl-control gebeurd op dezelfde manier.

    Wijzigingen op de domeinnaam


    Alle wijzigingen op de domeinnaam (met uitzondering van de nameserver records in de nameservers) zullen door SIDN manueel gecontroleerd worden. SIDN zal de houder van de domeinnaam telefonisch en schriftelijk contacteren voor de wijziging effectief wordt uitgevoerd. Iedere wijziging moet via een handtekening van de houder bevestigd worden.

    Prijs


    De nieuwe dienst wordt door SIDN aangerekend aan 7,50 euro per kwartaal aan de registrar. De meeste registrars zullen de dienst op jaarbasis aanrekenen aan hun klanten met een winstmarge. In de praktijk zal hierdoor de prijs vaak op 50 euro per jaar of hoger liggen.

    vrijdag 1 juli 2011

    Combell wint DNS.be award

    Best Belgian Performer 2010 award van DNS.be
    Combell, de Gentse hosting- en domeinnaamspecialist, won voor het derde jaar op rij de "Best Belgian Performer" award van DNS.be.

    De award wordt jaarlijks uitgereikt door DNS.be op zijn registrar event. DNS.be is de organisatie die instaat voor het registreren van .be domeinnamen. Combell won afgelopen dinsdag de prijs in de categorie voor beste, Belgische registrar. Zowel in 2008, 2009 en nu 2010 kon de hoster de prijs in de wacht slepen. Het is een beloning voor de inspanningen van de registrar die het meest aantal nieuwe domeinnamen registreert.

    maandag 27 juni 2011

    .xxx toch populair

    .xxx, de domeinnaam extensie voor pornografische websites, is onverwacht toch populair.

    Hoewel de registraties van .xxx domeinnamen pas mogelijk zijn vanaf september 2011, is het al mogelijk om bij verschillende bedrijven een "pre-registratie" te doen. Die bedrijven spreken nu al van een groot succes.

    Defensieve registratie


    Op basis van dat enthousiasme wordt verwacht dat er op korte termijn 3 tot 5 miljoen .xxx domeinnamen geregistreerd zullen zijn. Vooral defensieve registraties blijken populair. Bij een defensieve registratie wordt de domeinnaam geblokkeerd door een merknaamhouder die niet wil dat de merknaam gebruikt wordt voor een pornografische website. De domeinnaam is dan niet te gebruiken voor een website.

    Sunrise A en Sunrise B


    De sunrise periode start op 7 september. Er kunnen gedurende 30 dagen dossiers ingediend worden.
    Bij de sunrise A kunnen eigenaars van een bestaande website met een andere gTLD hun .xxx-domeinnaam opeisen en houders van merknamen die een pornografische website willen uitbaten.
    Bij de sunrise B kunnen eigenaars van een merknaam hun domeinnaam gaan blokkeren ("defensieve registratie").

    Landrush


    De landrush periode start op 24 oktober 2011 en duurt 10 dagen. Tijdens die 10 dagen kunnen aanvragen worden ingediend voor domeinnamen waarop men geen rechten heeft. Als er meerdere aanvragen zijn voor dezelfde domeinnamen dan zal er een veiling worden gehouden.

    Vrije registratie


    De vrije registratie start op 6 december 2011. Hierbij zullen domeinnamen worden toegekend om een first-come, first-served basis. Als de aanvraag gedaan wordt door een aanvragen voor de uitbating van een pornografische website, dan zal die een werkende domeinnaam krijgen. Als de aanvraag gedaan wordt door een ander bedrijf, dan zal de domeinnaam niet-werkend worden opgeleverd.



    Terminologie


    Sunrise : Bij de start van nieuwe domeinnamen wordt er tijdens de sunrise periode voorrang geven worden aan houders van rechts. Dit zijn meestal overheden, merknaam houders, bedrijven die hun bedrijfsnaam willen registreren, ....

    Landrush : Na de sunrise periode volgt meestal een periode waarin alle geïntresseerden hun aanvragen kunnen doorgeven. De toekenning gebeurd via specifieke regels. Na de landrush periode volgt dan de vrije registratie.

    First-come, first-serve : Bij de vrije registratie wordt bij domeinnamen het princiepe gehanteerd dat de eerste aanvrager de domeinnaam toegekend krijgt.

    zaterdag 25 juni 2011

    .asia IDN is nu in sunrise

    Na verschillende technische problemen is het nu mogelijk om .asia domeinnamen te registreren met Chinese, Japanse en Koreaanse lettertekens.

    Sinds 7 juni is het mogelijk om de registraties door te geven. De registraties zullen opgensteld worden in een sunrise en een landrush fase.

    Sunrise tot 25 juli


    Aanvragen voor de sunrise periode zijn geopend en kunnen aangevraagd worden tot 25 juli. Er wordt hierin voorrang gegeven aan overheden, geregistreerde merknamen, firmanamen en aan bedrijven die al een domeinnaam in westerse lettertekens hebben geregistreerd.
    Als er meedere aanvragen zijn voor dezelfde domeinnaam, dan zal deze per opbod verkocht worden.

    Landrush


    De landrush periode zal gestart worden op 2 augustus tot 11 oktober 2011. Hierin kan iedereen die interesse heeft de domeinaam aanvragen. Als er voor domeinnamen meerdere aanvragen zijn, dan zullen die via een biedprocedure worden aangeboden.

    De datum voor vrije registratie van .asia IDN domeinnamen is nog niet bekend.

    Terminologie


    IDN : Internationale domeinnaam. Domeinnaam waarin ook niet westerse tekens worden toegelaten. Iedere extensie heeft zijn eigen regels welke internationale tekens mogelijk zijn. Internationale tekens zijn oa. Cyrillische, Chinese, Japanse lettertekens.

    Sunrise : Bij de start van nieuwe domeinnamen wordt er tijdens de sunrise periode voorrang geven worden aan houders van rechts. Dit zijn meestal overheden, merknaam houders, bedrijven die hun bedrijfsnaam willen registreren, ....

    Landrush : Na de sunrise periode volgt meestal een periode waarin alle geïntresseerden hun aanvragen kunnen doorgeven. De toekenning gebeurd via specifieke regels. Na de landrush periode volgt dan de vrije registratie.

    First-come, first-serve : Bij de vrije registratie wordt bij domeinnamen het princiepe gehanteerd dat de eerste aanvrager de domeinnaam toegekend krijgt.

    vrijdag 24 juni 2011

    .gent gaat in 2013 van start

    City TLD gaat een aanvraag indien bij ICANN voor het uitbaten van de .gent domeinnaam extensie. Als die aanvraag wordt goedgekeurd, dan het vanaf 2013 mogelijk worden om .gent domeinnamen te registreren.

    ICANN keurde eerder deze week de uitbereiding van de domeinnaam extensies goed. Hiermee kunnen bedrijven, steden, regio's en organisaties hun eigen domeinnaam extensie aanvragen en gaan uitbaten. Slechts enkele dagen later heeft het Gentse schepencollege beslist om een kandidatuur te steunen .gent.

    City TLD


    De stad gent zal de uitbating van de .gent TLD niet zelf doen, maar dit uitbesteden aan City TLD. Dat is een samenwerking tussen Sensirius en het Gentse hostingbedrijf Combell. Sensiruis is opgezet door voormalige dns.be medewerkers die zich specialiseren diensten voor registries. Recent kon Sensirius zijn diensten ook aanwenden voor het beheer van .sx, de domeinnaam extensie van Sint-Maarten.

    Duur


    De aanvraag procedure voor .gent wordt door City TLD gefinancieerd. Het gaat om 185 000 USD en een jaarlijkse kost van 50 000 euro. Bovendien moet City TLD aantonen dat het over de nodige expertise beschikt en een stabiele nameserver infrastuctuur. In ruil mag City TLD de .gent domeinnaam extensie commercieel uitbaten. Vermoedelijk zal het 50 euro per jaar kosten om een .gent domeinnaam te registeren.

    Als het dossier door ICANN wordt goedgekeurd, dan zal het vanaf 2013 mogelijk zijn om een .gent domeinnaam te registreren.