vrijdag 24 juni 2011

.gent gaat in 2013 van start

City TLD gaat een aanvraag indien bij ICANN voor het uitbaten van de .gent domeinnaam extensie. Als die aanvraag wordt goedgekeurd, dan het vanaf 2013 mogelijk worden om .gent domeinnamen te registreren.

ICANN keurde eerder deze week de uitbereiding van de domeinnaam extensies goed. Hiermee kunnen bedrijven, steden, regio's en organisaties hun eigen domeinnaam extensie aanvragen en gaan uitbaten. Slechts enkele dagen later heeft het Gentse schepencollege beslist om een kandidatuur te steunen .gent.

City TLD


De stad gent zal de uitbating van de .gent TLD niet zelf doen, maar dit uitbesteden aan City TLD. Dat is een samenwerking tussen Sensirius en het Gentse hostingbedrijf Combell. Sensiruis is opgezet door voormalige dns.be medewerkers die zich specialiseren diensten voor registries. Recent kon Sensirius zijn diensten ook aanwenden voor het beheer van .sx, de domeinnaam extensie van Sint-Maarten.

Duur


De aanvraag procedure voor .gent wordt door City TLD gefinancieerd. Het gaat om 185 000 USD en een jaarlijkse kost van 50 000 euro. Bovendien moet City TLD aantonen dat het over de nodige expertise beschikt en een stabiele nameserver infrastuctuur. In ruil mag City TLD de .gent domeinnaam extensie commercieel uitbaten. Vermoedelijk zal het 50 euro per jaar kosten om een .gent domeinnaam te registeren.

Als het dossier door ICANN wordt goedgekeurd, dan zal het vanaf 2013 mogelijk zijn om een .gent domeinnaam te registreren.

Geen opmerkingen:

Een reactie posten